اتصالات RBS (استخوانی) “کاملترین بررسی”

ما در سازه انواع اتصالاتی را داریم که هر یک با ویژگی های خاص خود مطرح هستند . طراحان سازه همواره به دنبال راهی برای سبک تر کردن سازه خود هستند و یکی از راه های سبک کردن سازه انتخاب مناسب اتصالات است.

اتصالات RBS(استخوانی) عبارتست از تضعیف یا کاهش عمدی ظرفیت خمشی تیر به صورت موضعی در فاصله اندکی از اتصال آن به ستون است که خود سبب افزایش شکل پذیری و دوران پلاستیک اتصال تیر به ستون می گردد بدون اینکه سختی و مقاومت آن دچار تنزل قابل توجهی شود.

دراتصال RBS که معروف به اتصال استخوانی نیز میباشد ؛ بال های تیر به صورت قوسی شکل برش یافته لذا، عملکرد بسیار خوبی درمقابله با بارهای لرزه ای نشان میدهد.
اهمیت ستونها درحفظ پایداری سازه بسیارمهم میباشد درحالی که با خرابی یک یا چند تیردر سازه ممکن است خللی به پایداری کل سازه وارد نشود ؛ لذا اتصال RBS باعث میشود مفصل پلاستیک دور از اتصال تیر به ستون و در خود تیر ایجاد می شود و از شکست در اتصال وجوش بال تیر به ستون جلوگیری می گردد.

مزایای اتصال استخوانی :

اتصالات استخوانی در قاب‌های مقاوم خمشی فولادی جهت مقاوم‌سازی اتصالات صلب موجود و کاهش اشکالات اتصالات صلب در طراحی سازه‌های فولادی جدید مورد بررسی قرارگرفته است.

از مزایای این نوع اتصال حفظ فشردگی مقطع تیر و عدم کاهش قابل‌توجه در سختی و پیچشی و نیز کاهش کمانش‌های موضعی دانسته شده است. همچنین معیار جدید برای توصیف نرخ کاهش مقاومت پس از رسیدن به بیشینه تحمل بار نمونه مورداستفاده قرار گرفت.

اتصال استخوانی RBS

یکی از مهم‌ترین حالاتی که در آن سازه تحت اثر بارهای زلزله دچار خرابی می‌شود، شکست در اتصالات سازه است.

گسیختگی در اتصالات سبب از بین رفتن یکپارچگی سازه و خرابی‌های پیش‌رونده می‌شود.

یکی از راهکارهای پیشنهادی برای بهبود عملکرد این نوع اتصالات، اعمال کاهش موضعی در مقطع تیر معروف به اتصال استخوانی است.

در این حالت به فاصله اندکی از بر ستون به‌صورت موضعی قسمتی از جان تیر بریده می‌شود تا ظرفیت خمشی تیر در آن منطقه کاهش یابد.

با این عمل مفصل خمیری دور از محل اتصال تیر به ستون و در خود تیر ایجاد و از شکست در اتصال و جوش بال تیر به ستون جلوگیری می‌شود.

اتصال rbs

اتصال استخوانی شکل‌پذیری و قابلیت دوران خمیری بالایی داشته و با ایجاد مفصل خمیری در منطقه باریک شده ضمن محافظت از اتصال، اتلاف انرژی بیشتری به ارمغان می‌آورد. از مزایای دیگر اتصال استخوانی(rbs) اقتصادی بودن و سهولت اجرای آن است به‌نحوی‌که برای ایجاد این نوع اتصال می‌توان برش در تیر را در کارخانه انجام داد و سپس تیر را به کارگاه ساختمانی منتقل کرد.

از جمله مشکلات اتصال استخوانی کاهش توانایی تحمل بار آن بر اثر تغییر مکان‌های بزرگ است.

دلیل این امر ضعیف شدن مقطع بال تیر و تأثیر آن بر کاهش مقاومت مقطع نسبت به تغییر شکل‌های خارج از صفحه است که بر اثر آن تیر در ناحیه باریک شده دچار کمانش‌های موضعی و جانبی می‌شود.

فهرست مطالب

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *